Een stukje historie

Het 19e-eeuwse landgoed Zionsburg midden in Vught, moet destijds een pareltje geweest. Met een fraai landhuis, midden in de groene omgeving van het omringende park. Zo’n 18 jaar geleden raakte het monumentale landhuis bij een grote brand echter zwaar beschadigd. In de tijd die volgde raakten het park en het landhuis verder in verval, in afwachting van een nieuwe bestemming.

De eigenaar van Zionsburg, Ewald Marggraff, die bij de tragische brand om het leven kwam bepaalde in zijn testament dat al zijn bezittingen ondergebracht zouden worden in de Marggraff Stichting, zo ook het landgoed Zionsburg. Eén van de doelstellingen van de Marggraff Stichting is het behoud van deze bezittingen voor toekomstige generaties.

De keuze om landgoed Zionsburg naar zijn oude glorie te herstellen, was dan ook voor de hand liggend en inmiddels wordt hard gewerkt aan de heropbouw. In het park worden bomen gerooid en geplant, waterpartijen hersteld, beelden gerestaureerd. Ook het landhuis wordt in ere hersteld. Daarbij worden zoveel mogelijk originele materialen toegepast, uiteraard gecombineerd met hedendaags comfort. Als alles volgens plan verloopt, is het landgoed eind 2022 weer volledig hersteld.